Viktiga röstråd

Rösten du har är mycket nära kopplad till din personlighet. Familj, vänner, släktingar och arbetskamrater kan också snabbt identifiera oss via rösten.

Rösten är så individuell att den kan jämföras med ett fingeravtryck. (Läs även ’Den egna rösten är det nya fingeravtrycket ›).

Därför kan det upplevas som att man förlorar en bit av sig själv när rösten inte fungerar, men för de flesta är problemen övergående.

 

SvD Idagsidan tar föredömligt och lättfattligt upp hur man tar hand om sin röst och får den att hålla. Tidningen  har tagit hjälp av logopeden Mia Bäcklin, som ger sju enkla, men viktiga, röstråd.

– När det gäller heshet som kommer från överansträngning finns det två måsten: Att dricka mycket vatten för att fukta slemhinnorna i halsen och att använda rösten så lite som möjligt. Om du måste säga något är det bättre att tala med en mjuk röst än att viska, menar Mia Bäcklin.

– När du viskar är det lätt att du pressar rösten för att den ska höras. Försök också att vara vara effektiv med det du säger. Tänk telegramtekniken och använd så få ord som möjligt.

Läs de övriga råden här