Topppföreläsare på Världsröstdagen 2024

Om fenomen som när rösten ändras blir det ett antal föredrag då Världsröstdagen uppmärksammas i Stockholm.
Datum: söndagen den 14 april 2024 kl 13.00 – ca 16.30.
Plats: KMH Campus, Valhallavägen 105, Stockholm.
Fri entré, ingen bokning behövs.


Sex toppföreläsare kommer att ge dig nya inblickar om hur olika rösten kan bete sig vid olika skeden och med olika förutsättningar under livet.Hormoner – kvinnors vän eller fiende?

Filipa M.B. Lã, associate professor, National University of Distance Learning Education (UNED), Madrid
Ledande expert inom röstvetenskap, vars arbete integrerar forskning med praktisk tillämpning inom sång och pedagogik. Hennes insatser inom könsrelaterade röstegenskaper och teknologiska innovationer i röstpedagogiken har vunnit internationellt erkännande.Ett inkluderande tillvägagångssätt för att skapa en palett av syntetiska röster för olika kön.

Éva Székely, universitetslektor, Tal, Musik och Hörsel, KTH 
Biträdande universitetslektor vid KTH, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, inom avdelningen för Tal, Musik och Hörsel. Hennes forskning är inriktad på att förbättra talgenerering så att den mer liknar spontana samtal. Székely leder projekt som använder denna teknik för att utforska hur lyssnare uppfattar och bedömer röster samt hur bias kan påverka perceptionen.Körsångares röstförändringar genom livet. 

Florian Benfer, universitetslektor Örebro Universitet
Kördirigent från Tyskland, utbildad bland annat vid KMH, Stockholm. Konstnärlig ledare för Gustaf Sjökvists Kammarkör sedan 2018. Med erfarenheter som dirigent för Deutscher Jugendkammerchor och Stockholms kammarkör har Benfer gjort sig ett namn inom körvärlden.Transpersoners röst och kommunikation. 

Ulrika Nygren, leg logoped, Med Dr, Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset
Hon är legitimerad logoped och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset, specialiserad på röststörningar och könsbekräftande röstbehandling för transpersoner. Med en doktorsexamen från Karolinska Institutet, fokuserar hennes forskning på röst och kommunikation hos transpersoner med könsdysfori.Åldrandets inverkan på röst och tal.

– Anne Hermes, PhD fonetiker, Laboratoire de Phonétique et Phonologie, CNRS/Sorbonne-Nouvelle
Hennes verksamhet ingår i CNRS, Frankrikes största offentliga forskningsorganisation, vid Laboratoire de Phonétique et Phonologie i Paris. Med en grund i fonetik, engelsk och skandinavisk filologi, är hon en ledande auktoritet i forskning på koordinativa strukturer i tal och har bidragit med viktiga insikter i åldrande och talmotorkontroll.