En logopeds tips till en bättre röst

Praktiska röstråd hittar du på flera ställen på den här webbplatsen. Men den som inte är professionell logoped och är nyfiken på hur man kan kan komma fram till bättre röstkvalitet och en hållbar röst, kan ha stor nytta av en nyutkommen bok – En logopeds 10 tips till en bättre röst, författad av Tove Ekelund.

Som legitimerad logoped, legitimerad lärare och Master of Special Education vid Göteborgs universitet vet hon en hel del om röstproblem och hur man förbättrar sin röst. Det är denna kunskap hon sammanställt i sin bok, som redan hunnit bli kurslitteratur på ett antal utbildningar.

– Boken är skriven för den som har vilja och motivation att hitta bättre sätt att använda rösten på. Många upplever sig ha röstproblem, men alla vet inte att det finns hjälp att få, säger Tove Ekelund.

 

Text + ljud + bild

En logopeds 10 tips till en bättre röst är lättläst och en mycket nyttig bok; den innehåller det mesta som är viktigt att veta om rösten och är fylld med användbara övningar. Dessutom finns ett antal tekniska och praktiska tips i det som brukar kallas röstergonomi.

Ett kreativt och generöst bidrag, som gör bokens tips ännu mer tydliga, är de instruktionsfilmer som finns kopplade till avsnitten. Man kan på så sätt via YouTube lära sig hur övningarna ska utföras. Filmklippen når man enkelt via den QR-kod som finns på bokens övningssidor. Det finns ett 20-tal sådana instruktionsfilmer som är kopplade till bokens övningsexempel.

Bokens 150 fullmatade sidor har den här indelningen:

Så här bildas rösten
Olika rösttyper
En avspänd kroppshållning i stabil balans
Vanliga röstproblem
Hos logopeden
Rösten – personlighetens eko
Lär känna och hitta din röst
Avslappning och avspänning
Talandningsövningar
Röst- och talövningar
Andas rätt, stressa mindre
Värt att veta om röstyrken
Goda råd till alla talare
Tekniska och praktiska förslag

 

”En logopeds 10 tips till en bättre röst” finns att beställa från Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln m fl. Cirkapris: 179:-.

Till Tove Ekelunds webbplats ›